Najpogostejša vprašanja

Tukaj so zbrana samo nekatera najpogostejša vprašanja, ki nam jih svojci zastavljajo. Upamo, da vam bodo v pomoč.

V kolikor imate še kakšno vprašanje, na katero vam tukaj nismo odgovorili, nam lahko pišete na info@monumentum.si ali nas pokličete na 041 776 436.,

Kaj moram narediti sedaj, ko mi je umrl oče/mama/teta/stric/babica/dedek/sestra/brat?

V primeru smrti v družini lahko neposredno pokličete naše pogrebno podjetje. Podatke, ki jih potrebujemo so:

* ime in priimek pokojnega, naslov, enotno matično številko (emšo)

* kje in kdaj je umrl in kje trenutno leži; bolnica, v domu starejših občanov, doma,…

* kakšne vrste pokopa bo (žara, krsta, raztros,…)

* na katerem pokopališču bo pokopan

Preden uredimo nadaljnji prevoz, uredimo pokojnika in pridobimo dokumente, prevzamemo pri vas osebni dokument pokojnega na katerem je slika pokojnika (osebna izkaznica, lovska knjižica, potni list,…). Naročnik pogreba pa naj pripravi tudi svoj dokument.

Z vami se bomo pogovorili o vaših željah glede pogreba in vam uredili: cvetje, glasbo in govornika, mrliško vežico, izkop grobnega mesta, upepelitev ter vam pripravili v celoti cerkveni ali civilni pogreb po vaših željah.

 

Ali se moram sam posebej dogovarjati s komunalo, občino, bolnico?

V bolnišnici vas bodo vprašali, če želite obdukcijo oziroma vam bodo v določenih premerih povedali, da mora biti le-ta obvezno opravljena. Pogreb se lahko opravi šele po končani obdukciji. To je tudi informacija, ki jo nam boste kasneje posredovali.

Z ostalimi inštitucijami uredi vse potrebno naše pogrebno podjetje, tako vam ni potrebno urejati ničesar več.

Ali vaše pogrebno podjetje pokopava tudi na našem pokopališču?

Tudi.

Kaj moram storiti po pogrebu?

V kolikor želite uveljavljati pogrebnino/posmrtnino, si več o tem preberite tukaj: Vse o pogrebnini in posmrtnini

Mrliški list lahko pridobite na kateri koli upravni enoti v Sloveniji, ne glede na to, kjer je imel pokojnik stalno prebivališče. Mrliški list lahko prevzamejo pristojne osebe (npr. dediči) na katerikoli upravni enoti ali matičnih uradih po Sloveniji.

Predhodno mora biti opravljena prijava smrti. Prijavo smrti opravi zavod ali organizacija, v katerem je oseba umrla (zdravstveni dom, doma za ostarele, zavod za prestajanje kazni in druge zavodi in organizacije, v katerem je oseba umrla). V kolikor tega ne storijo, prijavo opravijo svojci ali izbrana pogrebna služba, ki jo boste pooblastili.

Podrobnosti o tem najdete tukaj  Vse o mrliškem listu in smrtovnici

Pripravljamo se na bližnjo smrt v družini. Ali je smiselno, da vas kontaktiram že pred tem?

Za pogreb se je mogoče dogovoriti tudi pred samo smrtjo.

Kakšna je cena pogreba pri vas?

Cena je zelo odvisna od tega, kakšen pogreb si želite (že pri klasičnem cerkvenem pogrebu je potreba po moštu sedmih pogrebnikov, medtem ko za civilni pogreb z žaro zadostujejo trije), kje bo pokop (razlika med stroški mrliških vežic, storitev prvega prevoza se med občinami razlikujejo in na to nimamo vpliva). Zato na žalost na to vprašanje ni enotnega odgovora. Lahko vam obljubimo, da smo cenovno ugodni ter vam v sklopu dogovorjene cene vedno ponudimo najboljšo opcijo.