Sanje o smrti – pomen

Že od nekdaj so se ljudje ukvarjali s tem, kaj bi lahko sanje pomenile.  Med mnogimi znanimi in neznanimi imeni, ki so jih skušali pojasniti, sta bila tudi slavna Jung in Freud. Nekateri pomeni in razlage so si bili med seboj popolnoma v nasprotju – odvisno od obdobja pisanja in samega pisatelja/tolmača. Spodaj si lahko preberete eno od možnih tolmačenj. Predvsem pa  – naj vam bo branje v zabavo. 

 

Smrt v sanjah pomeni konec nekega življenjskega obdobja in rojstvo, začetek drugega, ki lahko pomeni tudi preporod, nova spoznanja. Gre za to, da je nekaj v nas umrlo v odnosu do drugih. S tem razodetjem, da zavestno preveč sprejemate in usklajujete način svojega življenja (in ste morda v tem odnosu znotraj »umrli«), se osvobajate. Sanje sicer izražajo odpor do teh sprememb ali pa podporo vaše podzavesti, da si dopustite novo smer v življenju.

Ne gre za resnični konec.

Kakšne so sanje?

Sanjati o nekom, ki ga poznate in je resnično mrtev

Mrtvi se ne vračajo, da bi vas strašili temveč, da bi vam pomagali. Zato bodite pozorni na njegove besede ali dejanja v sanjah. Morda vam želi nakazati, da potrebujete določene spremembe v nekem razmerju.

V kolikor te sanje na nas vplivajo negativno, skušajte razrešiti odnos, ki ga imate do te umrle osebe. Ne ustrašite se in se pripravite, da to razrešite naslednjič, ko se vam bo ta oseba v sanjah ponovno pojavila.

Če je mrtvec v sanjah v resnici še živ (predvsem ko gre za bližnje sorodnike)

Lahko sanje izražajo željo po osvoboditvi od te osebe. Morda imate kakšno zamero do nje.

Če ste v sanjah mrtvi vi:

V tem primeru gre lahko za več možnosti:

– Lahko se izraža vaš strah do smrti same.

Smrt je za vse neizogibna in s sprejetjem tega dejstva se boste sprijaznili tudi s svojo osebnostjo, novimi vrednotami, razširitvijo lastne osebnosti.

– Morda morate vaš stari »jaz« pustiti za seboj. Pusti preteklost, svoje negativne vedenjske vzorce, ambicije, cilje… Odpreti se morate sedanjosti in poiskali nov »jaz«.

Če sanjajo o smrti zaljubljenci

je to znak dolge in zadovoljne veze ter bogastva.

Če sanja o smrti dekle, ki je tik pred poroko

Sanjajoče dekle vstopa v svet drugačnih dolžnosti, drugačnih odgovornosti. Dekliško življenje, kot ga pozna, se zaključuje. Gre za pogoste sanje tik pred poroko.

Če sanja o smrti človek, ki je v resnici bolan

Te so navadno povezana z boleznimi sanjajočega, ki v resnici boleha za boleznimi povezane z nizkim pritiskom, blažje zastrupitve, prebavne motnje. Lahko pa sanjajoči tudi sicer doživlja strah in tesnobo, ob misli, da bi ga prizadele bolezni srca.

Če umrete vi

Take sanje so odraz razočaranja in predstavlja očiščenje duše in ponovno rojstvo vašega »jaza«, ki se mora spremeniti na bolje.

Če se pogovarjate z osebo, ki je v resnici mrtva

Taka izkušnja je zelo močna. Take sanje predstavljajo neko nadaljevanje ljubeče komunikacije. Sprejmite, objemite tolažbo, zdravljenje, ki vam jih sanje prinašajo.

Če ste ob smrti ljubljene osebe žalostni

Nakazuje, da morate prenehati z nekaterimi dejavnostmi, ki jih počnete, da bi zapolnili, nadomestili izgubo, ki jo občutite. Te dejavnosti vas odvračajo od tega, da bi v resnici žalovali. Kar pa je nujno, preden lahko začnemo spet živimo naprej.

Če dobite sporočilo, da je nekdo umrl

Sporočilo vaše zavesti, da nekaj v vas umira ali da se boste poslovili od nekaterih svojih lastnosti.

Če si v sanjah želite umreti

Sanje obetajo dolgo in srečno življenje.

Če umre sorodnik ali prijatelj

Napovedujejo slabo novico.

Če umre kdo iz družine

Izražajo žalost ob izgubah ter občasen občutek osamljenosti in nostalgije. Vendar pa to pomeni, da ste bili tej osebi zelo blizu, da bi mu bili lahko v pomoč v odločilnih trenutkih

Če kdo drug umre

Sanje napovedujejo nezadovoljstvo in prekinitev stikov z dobrim in zvestim prijateljem. Ali pa predstavljajo sanje tisto plat vaše osebnosti, ki bi jo morali spremeniti.

Če dobite sporočilo, da je kdo umrl

Sporočilo vaši zavesti, da v vas umira neka vsebina ali da se boste poslovili od nekaterih svojih lastnosti.

Če navidezno umrete

Želite se potuhniti pred neko odgovornostjo ali se umakniti od dosedanjega kroga znancev.

 
____________________
 
 

Mrlič v sanjah izraža obdobje potlačenosti. Opozarja vas, da vzroke poiščite v sebi.

Če vidite mrliča

Sanje napovedujejo žalostne novice, slabe poslovne možnosti in razočaranja, a dobro zdravje.

Če se z njim pogovarjate

V prepiru ne boste zmagali.

Če na mrliča naletite

Premalo ste posvečali čas določenim stvarem, zato ste obstali na nekem mestu.

Če mrliča vidite na bojišču

Napoved resničnih sporov po svetu..

Če mrliča vidite v hiši

Opozarjajo na bolezen.

 

Naslednjič: Kaj pomeni, če sanjate grob ali pogreb?

Vir: https://sanje.ircr.info/